7

Prywatne mieszkanie w Sopocie

Głównym założeniem projektowym metamorfozy mieszkania w budynku z wielkiej płyty w Sopocie było otwarcie podzielonej przestrzeni i wprowadzenie estetyki, która nada przestrzeni nowy lekki, swobodny i przytulny charakter. Inwestorzy, byli otwarci na na odważne zmiany budowlane i mimo obaw przystali na wyburzenie ścian działowych pomiędzy kuchnią, salonem i przedpokojem. Połączenie pomieszczeń dało efekt przestronności oraz zachęciło do zaprojektowania oryginalnych mebli na wymiar, które nietypowym designem personalizują mieszkanie. Takim elementem jest ażurowy regał, pomiędzy strefą wejścia, a strefą wypoczynku, który funkcjonalnie rozgranicza te dwie przestrzenie, ale jednocześnie nie stanowi dosłownej i sztywnej bariery. Jest to mebel bardzo swobodny, przeznaczony głownie do przechowywania bogatego zbioru książek, ale nie tylko, regał został tak skonstruowany, że można na nim usiąść co sprawia, że może pełnić funkcję dodatkowego siedziska w salonie. Drugim ciekawym elementem, który przyciąga wzrok już od wejścia do mieszkania, jest półwyspy kuchenna z nietypową konstrukcją z listewek dębowych, która służy jako stojak na butelki. Przytulny i ciepły charakter wnętrze zawdzięcza kolorystyce, dominują tu biel oraz naturalny kolor drewna dębowego. We wnętrzu znajdziemy tez akcenty w kolorze morskim, które nadają charakter sypialni.

pow. 60m2

Projekt: em2 Pracownia Projektowa